sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Vanhaa kunnioittaen

On ollut mielenkiintoista seurata netistä keskustelua vanhojen talojen kunnostamisesta. Vanhojen talojen kunnostajissa on monenlaista koulukuntaa. Osa paheksuu sanoja säästelemättä nykyaikaan remontoijia -  te talojen pilaajat! Nykyaikaan remontoijat taas peräänkuuluttavat helppoa asumista - mukavuus ennen kaikkea!

Me pyrimme löytämään oman kultaisen keskitien remontin ja kunnostustyön suhteen. Paljon tulee säästymään vanhaa, kestävää, kaunista: hirsiseinät näkyvillä, puuhella, leivinuuni, lautalattiat... esimerkiksi. Aikeissa on kaivaa vanhaa lautalattiaa esiin muovimattojen alta sekä saada hirsiseinää nykyistä (tupaa) enemmän näkyviin.
 
Talossa on myös paljon suvun historiaan kuuluvia huonekaluja ja kaikenmoisia tavaroita menneisyydestä. Eri vuosikymmeniä saa kyllä yhdisteltyä sisustuksessa toisiinsa ilman sekamelskan tuntua - olen siitä aivan varma. Visioni on kirkas ainakin! 

Keittiötä päivitetään hiukan, kuten kylpyhuone ja wc. Pienin muutoksin saadaan myös pieni kodinhoitohuone ja toinen wc. Myös olohuoneen vanha avotakka uusitaan varaavaksi takaksi. Lämmitysjärjestelmä uusitaan hakelämmityksestä (joka katoaa romahtavan navetan mukana) nykyaikaan. Kivinavetan olisin kyllä mieluusti halunnut säilyttää ja kunnostaa, mutta arvioiden mukaan se ei ole pelastettavissa ilman lottovoittoa.

Puuosien maalipintoja uusitaan. Tapetteja tullaan uusimaan niiltä osin, mitä seinäpinnat vaatii. Olen pyrkinyt syynäämään vanhan talon henkeen sopivia paperitapetteja netistä. Mitä tahansa tapettia kun ei kuulemma parane vanhan hirsitalon seiniin tyrkkiä - se on ainakin tullut selväksi asiantuntijoiden kommenteista!

Seuraavaksi voisin jo tilailla / hankkia näytepaloja mallailtavaksi... Vielä en ole tosin löytänyt sellaisia, joista olisin aivan täysin vakuuttunut, hullaantunut ja myyty! Niitä WAU-elämyksiä odotellessa... 

Tässä kuitenkin joitain ihan hauskoja netistä löytyneitä:

Pikkuvessaan jotain pirteää?


Meijän makkariin jotain hillittyä?

Saliin jotain juhlavaa?

Tytöille jotain hempeetä?

Vierashuoneeseen jotain kaunista ja hillittyä?

Työhuoneeseen jotain luovaa?


Tykkään myös vanhan talon kunnostajien ajatuksesta, että se mikä on ehjä ja toimii, pidä se sellaisenaan. Se mikä tökkii eikä toimi, muuta se. Pätevä ohjenuora muuhunkin elämään... ;)

Siihen pyritään.

Niina :)


Ps. Saa vinkata hyvistä paperitapettivalikoimista!



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos ajatuksestasi!